Ako obliecť bábätko na jeseň?

Povinnou výbavou je čiapočka a čo ešte?

Jeseň je za oknami a preto príprava bábätka na prechádzku môže trvať o niečo dlhšie ako v letných mesiacoch. Kto sa má v tom všetkom vyznať? Nemusíte sa báť, radi vám pomôžeme. Prinášame vám tipy, ako jednoducho vychystať bábätko a užiť si farebné jesenné dni bez plaču a v pohodlí.

banner lodger skier fleece

Ani zima, ani teplo.

Jesenné počasie býva často zradné. Ráno býva chladno, cez deň sa môže úplne vyčasiť, alebo sa strhne búrka či silný vietor. Aby ste boli dobre pripravení, treba sa naučiť vrstviť oblečenie. Je lepšie, ak máte možnosť bábätku jednu vrstvu vyzliecť, alebo obliecť, ako sa v kočíku potiť, či mrznúť. Bábätko by malo mať vždy o jednu vrstvu viac než vy. Tak poďme pekne po poriadku:

  • základná vrstva je bodíčko, pančušky, či bavlnené legínky
  • nezabudnite na bavlnené ponožky, alebo v dnešnej dobe kožené, či flísové capačky, ktoré ochránia nožičky bábätka pred zimou
  • ako ďaľšiu vrstvu použijeme mikinu alebo svetrík vhodný na jesenné obdobie
  • podľa poveternostných podmienok zvážte, či je ako posledná vrstva potrebný kabátik, alebo overal. Hlavičku chránime čiapočkou. Ak sú hlavička a nožičky v teple, všetko je v poriadku.

banner lodger ciumbelle slipper

Čiapka bavlnená, či s podšívkou?

Ak idete von počas pekného slnečného dňa, dieťatku postačí bavlnená čiapočka, s ktorou ochránite aj jemné detské ušká. Avšak ak začne fúkať silnejší vietor a teploty sa budú znižovať, použite hrubšiu čiapočku s podšívkou. Dôležité je, aby čiapočka zakryla čelo, ušká a temeno hlavičky až po krk.

banner lodger beanie pirnt rib

Deka

Pri prechádzke v jesennom období majte po ruke vždy deku. Pre prípad potreby ju môžete nosiť v košíku kočíka, alebo pri nepriaznivom počasí ihneď použiť. Treba myslieť, že bábätko v kočíku leží, nehýbe sa a preto nemá možnosť sa inak zahriať. Priebežne si kontrolujte teplotu dieťatka, či nemá studené čelo, ručičky, nožičky, prípadne naopak, spotenú hlavičku.

banner lullalove deka

Fusak

Dnes už existujú aj prechodné fusaky do do hlbokých vaničiek, aj športových častí kočíka, ktorými môžete nahradiť dečku. Fusak má oproti deke výhodu v športovej časti kočíka, nakoľko ho dieťatko neskopáva a zabezpečuje teplo aj za chrbátikom.

banner pinkie fusak

Ako dlho môžem byť s bábätkom vonku?

Pobyt na čerstvom vzduchu je veľmi dôležitý. Ako sa vraví, neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie. Keďže počasie v jesennom období býva veľmi nevyspytateľné, treba sa mu prispôsobiť. Spinkanie v kočíku na čerstvom vzduchu je zdravé, je dôležite pre budovanie imunity a nielen to. Detičky po taktom výdatnom spánku sú oveľa spokojnejšie. Dieťatko vyspinkané do rúžova, hneď má lepšiu náladu.

Počas daždivých dní stačí na kočík natiahnuť ochranný plášť a samozrejme si prispôsobiť aj svoje oblečenie. Prechádzky na čerstvom vzduchu odporúčajú aj pediatri. Treba dávať pozor na príchod prvých mrazov. S bábätkom je riskantné ísť na prechádzku, ak je vonkajšia teplota pod mínus 5 stupňov.

banner fusak makazska

Presuny autom

Čo robiť, ak potrebujete ísť na požadované miesto autom? Ak máte vykúrené auto, nezabudnite dať dieťatku dolu kabát či overal, tak ako to robíte vy. Nie je nič horšie, ak veziete v rozohriatom aute zababúšené dieťa a takto ho potom prekladáte do kočíka. Myslite na to pred nasadnutím do auta.

Obliekanie a vyzliekanie je síce dosť pracné, ale ani detičky sa nechcú potiť a takto potom ležať ešte ďaľšie dve hodiny v kočíku. Nebojte sa, je to len obdobie, ktoré nebude trvať večne.

banner sleepee fusak

Nezabúdajte na seba

Tak už teraz viete, ako a koľko oblečenia bude potrebovať vaše dieťatko. Ale nezabúdajte sa starať o svoje zdravie a imunitu.

Vždy ak vám to čas dovolí, zoberte svoje dieťatko na prechádzku, okrem toho, že mu zabezpečíte pobyt na čerstvom vzduchu, prevetráte si hlavu. A to sa vždy počíta!

banner dieta jesen