Dať cumlík dieťatku - áno či nie?

Všetky maminky chcú pre svojho drobčeka len to najlepšie. Občas pochybujeme, či postupujeme vo výchove tým správnym smerom a rozdielne rady z okolia tento pocit len umocňujú. Pre veľa maminiek je cumlík strašiak, trápia sa otázkami, či cumlík bábätku dať, alebo nie, kedy dať bábätku cumlík, či je cumlík vhodný pre bábätko ak dojčíme, ako sterilizovať cumlík, či cumlík skutočne kazí zúbky a podobne. Je veľa otázok okolo cumlíka, ale zároveň aj mýtov. A preto v našom článku Vám porozprávame, čo všetko potrebujete o cumlíku vedieť a zodpovieme Vám najčastejšie kladené otázky. 

blog cumlik 1

Cumlík - výhody a nevýhody

Už v tehotenstve sa veľa mamičiek zamýšľa nad tým, či cumlík dieťatku ponúknuť, alebo nie. Ak sa rozhodne mamička ponúknuť dieťatku cumlík, kladie si ďaľšiu otázku: Ako naučiť dieťa na cumlík? Mali by sme sa riadiť zdravým rozumom, naša intuícia a potreba bábätka. Nie každé bábätko o cumlík stojí, ak ho bábätko odmieta, nebudeme mu ho nútiť. Môže sa stať, že bábätko odmieta cumlík, pretože mu nevyhovuje materiál, alebo tvar.

Mnoho rodičov vidí najväčšiu výhodu v používaní cumlíka v tom, že dieťatko je pokojnejšie. Nedávne štúdie poukazujú na ochrannú úlohu cumlíka v prípade náhleho úmrtia dojčiat /SIDS/. Americká štúdia z roku 2010 ponúka taktiež vysvetlenie prevencie SIDS kôli zmene režimu spánku dieťaťa. Cumlík spôsobí, že dieťatko spí ľahším spánkom a ľahko sa tak zobudí, keď sa cíti nekomfortne.

Najnovšie štúdie z roku 2011 potvrdzujú, že používanie cumlíka redukuje aj ďalšie známe riziká vzniku SIDS. Ak má bábätko v ústach cumlík, nehrozí mu, že by mu v spánku zapadol jazyk a začalo sa dusiť. Dieťatko sa pri saní cumlík učí nenutritívne sanie, čo znamená, že sanie vie kontrolovať, čo ovplyvní jeho schopnosť koordinovať sanie, prehĺtanie a dýchanie pri saní materského mlieka. Ďaľšou výhodou cumlíka je, že dieťa si necmúľa palček. Cmúľanie palca sa odnaúča veľmi ťažko.

Nevýhodou cumlíka je jeho návykovosť, a s nim spojené neskoršie odvykanie.  Cumlík by neaml byť od začiatku používania celodenným spoločníkom pre bábätko. Ponúkať by sa mal len na spánok a utíšenie bábätka. Ďaľšími negatívami pri častom používaní cumlíka môže byť deformácia čeluste, dýchanie ústami a nie nosom, nedostatočná motorika jazyka. Ale je dokázané, že ak dieťa odloží cumlík do 3 rokov, tieto deformácie v ústach sa časom samy o sebe spravia. Dnes na trhu existujú ortodontické cumlíky, ktoré by mali bábätku vyhovovať a deformácie nespôsobovať, prípadne úplne minimalizovať.

blog cumlik 2

Cumlík a dojčenie

Často sa objavuje názor, že cumlík kazí techniku dojčenia, dieťa si vďaka nemu zvykne na jednoduché sanie a potom omieta naučiť sa sať z prsníka, pretože je to pre neho ťažšie. V tomto prípade dôverujte svojum dieťatku, určite sa nenechá pripraviť o mliečko nezostane kôli cumlíku hladné.

Samozrejme platí, ak je bábätko po nakojení pokojné, nevyžaduje cumlanie naprázno, nemali by ste mu cumlík ponúkať. Pokiaľ však sú naplnené všetky potreby bábätka, ale je stále nepokojné a má potrebu sania, aj keď nie je hladné, je to na vás, čia sa rozhodnete ponúknuť dieťatku cumlík, alebo prsník. Najlepším riešením je kompromis, ponúknuť dieťatku cumlík, ak sa prechádzate vonku s kočíkom, alebo v čase, keď sa nemôžete svojmu bábätku venovať naplno.

blog cumlik 3

Ako naučiť a kedy dať dieťaťu cumlík?

Túto otázku si väčšinou kladú mamičky, ktoré majú nepokojné bábätká. Najvhodnejší čas, kedy dať dieťatku cumlík nastáva v prípae, keď dieťatko potrebujeme utíšiť a keď sú všetky ostatné možnosti ako je nakojenie, nosenie, prebalenie a masáž bruška vyčerpané. Je dobré mať pripravený cumlík už do pôrodnice a riadiť sa vlastným inštinktom.

Ako naučiť na cumlík väčšinou riešia mamičky nepokojných bábätiek. Najvhodnejší čas pre cumlík tak nastáva v prípade, že je nutné dieťa utíšiť, a všetky ostatné možnosti, ako nakojenie, prebalenie, nosenie, masáž bruška pod., sú už vyčerpané. Je dobré mať cumlík pripravený už v taške do pôrodnice a riadiť sa vlastným inštinktom. Nie vždy ale bábätku vyhovuje práve ten cumlík, ktorý mu sama vyberiete a môže sa stať, že ich vyskúšate niekoľko, než nájdete presne ten, ktorý prijme. Existuje totiž veľa druhov cumlíkov, ktoré sa líšia tvarom aj materiálom. Vždy ale dbajte na to, aby ste bábätku zaobstarali správnu veľkosť. Výrobcovia cumlíkov uvádzajú pri svojich výrobkoch určenie, od koľkých mesiacov je daný cumlík vhodný. Tohto odporúčania by ste sa vždy mali držať, zlá veľkosť cumlíka môže viesť k nesprávnemu vývoju čeľuste, deformácii podnebia či dokonca kriveniu zúbkov.

blog cumlik 4

Materiál a tvar cumlíka

V našej ponuke nájdete pestrú ponuku materiálov a tvarov cumlíka. Najčastejšie sa vyrábajú z latexu /kaučuku/ a silikónu. Cumlíky rozdeľujeme na guľaté, anatomické a symetrické. V ponuke nájdete aj cumlíky, ktoré svietia v tma, ak dieťatku cumlík vypadne z ústočiek, ľahšie ho vypátrate. vyrábajú z lekárskeho silikónu, je bez chuti a zápachu. Ľahšie sa udržiavajú a čistia, pretože dobre odolávajú vysokým teplotám pri sterilizácii.

  • Silikónové cumlíky sú vyrobené z lekárskeho silikónu, sú bez chuti a zápachu. Ľahšie sa čistia, pretože odolávajú pri sterilizácii aj vyšším teplotám.
  • Latexový (kaučukový) cumlík je zafarbený do žltohneda. Je mäkší ako silikónový, má chuť po gume a špecifickú vôňu. Nevýhoda latexu je nižšia odolnosť pri sterilizácii voči vyšším teplotám.
  • Anatomický tvar cumlíka spoznáte podľa okrúhleho tvaru z vrchnej strany a plochšieho zo spodnej strany. Do ústočiek bábätka sa vkladá guľatou časťou nahor. Tento tvar zaisťuje správnu polohu jazyka pri saní.
  • Symetrický tvar cumlíka bol inšpirovaný matkinou bradavkou, nemá určenú vrchnú a spodnú stranu. Pri saní sa vyvíja minimálny tlak na horné podnebie bábätka.
  • Okrúhly tvar cumlíka bol hojne využívaný v minulosti. Dnes nie je veľmi odporúčaný, ale napriek tomu niektoré bábätká vyžadujú práve tento tvar. 

blog cumlik 5

Ako vysterilizovať a ako často meniť cumlík?

Sterilizácia cumlíka je veľmi dôležitá hlavne v prvých mesiacoch života bábätka. Cumlík sám o sebe je veľkým nosičom baktérií. Ako teda sterilizovať cumlík? Existuje viac spôsobov a je na vás, ktorý bude pre Vás najpohodlnejší.

Najlacnejším spôsobom je vyváranie cumlíka v hrnci. Pri tomto spôsobe je dôležité, aby hrniec, ktorý sa používa na sterilizáciu bol používaný len na tento účel, nie aj na varenie. Cumlík vložte do hrnca a pridajte studenú vodu tak, aby bol cumlík celý ponorený. Vodu priveďte do varu a varte po dobu 5 až 10 minút. Pri kaučukových cumlíkoch zalejte cumlík vriacou vodou na maximálne 5 minút. Potom odstavte a nechajte vychladnúť. Na vybratie cumlíka použite vysterilizované kliešte.

Pohodlnejší spôsob, ktorý vám pomôže vyvariť cumlík, je zaobstaranie parného sterilizátora. Oplatí sa skôr na použitie spolu s fľaštičkami, na samotné vyvarenie cumlíka je zbytočný. Ak chcete vyvárať len cumlíky, existuje samostatný sterilizátor na cumlíky. Cumlík môžeme sterilizovať aj so sterilizátorom do mikrovlnnej rúry. V tomto sterilizátory sterilizujeme aj fľašky, odsávačku na mliečko, prípadne detské hračky so silikónu, kaučuku. Takisto máme v ponuke puzdra na cumlíky, ktoré slúžia zároveň aj ako sterilizátor do mikrovlnenej rúry.

krabicky na cumliky

Vyváranie cumlíkov sa odporúča aspoň do 6 mesiacov veku dieťaťa, minimálne jeden krát denne a pri akomkoľvek znečistení. V neskoršom veku stačí cumlík dôkladne opláchnuť teplou vodou. Nikdy by ste nemali cumlík čistiť vkladaním do svojich úst.

blog sterilizator

Ak idete na prechádzku s kočíkom, je lepšie zobrať si so sebou viac cumlíkov. Dieťaťu môže cumlík vypadnúť z úst, alebo ho vyhodí z kočíka. Ak máte len jeden cumlík a nikde nie je k dispozícii voda na opláchnutie, láka vás ako riešenie strčenie cumlíka do vlastných úst, aby ste ho zbavili najhoršej špiny, a vrátenie späť dieťaťu. Týmto ale môžete dieťaťu skôr uškodiť, pretože pomocou slín prenášate na dieťa baktérie, na ktoré nie sú detské ústa pripravené a môžu deťom spôsobiť zubný kaz. Na náhradné cumlíky si viete zaobstarať puzdro, ktoré ich udrží v čistote.
 

Ako často treba meniť cumlík? Záleží ako často ho dieťa používa, ale väčšinou približne každé 1 až 2 mesiace, rovnako ako aj kefku na zuby. Pokiaľ je cumlík mechanicky poškodený, prehryznutý alebo začne lepiť, musíte ho okamžite vymeniť. Tiež je potrebné meniť cumlík po každej chorobe dieťaťa.

blog cumlik 6

Retiazky na cumlík

Jednou z praktických pomôcok pri používaní cumlíka je retiazka na cumlík. Zabráni tomu, aby cumlík spadol na zem, keď vypadne bábätku z úst, slúži zároveň ako hračka a vaše dieťatko sa časom naučí nahmatať na retiazke cumlík a samo si ho strčiť do úst. V ponuke nájdete široký výber retiazok na cumlík - buď so silikónovými, alebo drevenými guličkami, prípadne stuhami.

 blog retiazka na cumlik

Ako odnaučiť dieťa od cumlíka?

Pre mnoho mamičiek je odnaučenie od cumlíka strašiakom, keď vidia svoje pokojne cmúľajúce dieťatko. Nevedia si predstaviť, že ich dieťatko sa cumlíka len tak vzdá. Odborníci odporúčajú odvykanie od cumlíka okolo 1 roka dieťaťa. Realita na odvykanie však poukazuje na odvykanie do cca 3 rokov, čo je horná hranica. Ak sa Vám do tohoto veku nepodarí dieťatko odnaučiť od cumlíka, hrozí trvalá deformácia v ústnej dutine a problémy s krivými zúbkami. Ako sa zbaviť cumlíka bez plaču a trápenia? Pomáha schovanie cumlíka, nastrihnutie savičky, Ako sa zbaviť cumlíka čo najjednoduchším spôsobom, bez plaču a trápenia? Na každé dieťatko platí niečo iné, určite je ale potrebné veľa trpezlivosti.

Na odnaučenie si vyhraďte čas v pokoji doma, keď dieťatko je v dobrej psychickej kondícii, netrápi ho rast zúbkov, prípadne iné ťažkosti. Pre dieťatko je to veľká zmena, buďte preto trpezliví, určite si nenechá cumlík do dospelosti. Nemôžete očakávať, že si na zaspávanie bez cumlíka zvykne rýchlo. Rozprávajte sa radšej s dieťatkom narovinu, nenechajte ho v tom samotného a nepoužívajte pri odvykaní strašiakov typu čert, atď. Na odvykanie môžete prípadne využiť čas, keď je vaše dieťatko choré, vtedy väčšinou odmietajú cumlíky, nakoľko nemôžu dobre dýchať noštekom. Vtedy cumlíky schovajte a skúste ich viac po chorobe neponúknuť dieťatku. 

Ak to s cumlíkom nebudete preháňať, nie je dôvod sa ho báť. Nech už bude vaše rozhodnutie ohľadom cumlíka akékoľvek, vždy platí pravidlo spokojná mamička = spokojné bábätko. Dajte preto na svoju materskú intuíciu, ktorá vás zaručene nesklame.

blog cumliky 7_1