Deti a spánok

Ak si želáte, aby vaše bábätko malo pravidelný a kvalitný spánkový režim, nastoľte mu večernú spánkovú rutinu. Čím skôr, tým lepšie. Neskôr z nej bude ťažiť celá rodina.
 
Novorodenec máva často spánkové rytmy prehodené a nepravidelné. Avšak po niekoľkých dňoch máte šancu, aby ste mu nastolili orientačne určitý termín. Pomôžete tak bábätku, ale aj vám.
 
blog spanok
 
Ako pomôcť, aby vaše bábätko lepšie spinkalo?
 
Môže pomôcť večerná rutina: kúpeľ, prezlečenie do pyžamka, dojčenská masáž, čítanie knižky. Už trojmesačnému bábätku takto pomôžeme k lepšiemu spánku a pravidelnému režimu.
 

Vedci z University of Illinois Urbana-Champaign si všimli, že táto rutina u trojmesačných detí im pomáha aj vo veku 2 rokov.

U 12-mesačných detí, ktoré boli zvyknuté na pravidelný večerný režim bol efekt večernej rutiny očividný - deti spali dlhšie a mali oveľa menej rušivý spánok vo veku 18-24 mesiacov. 

Ak má dieťa nedostatok spánku, môže časom prísť k poruchám jeho správania. Môže sa stať hyperaktívne, agresívne, nesústredené alebo impulzívne. 

blog spanok 1

Koľko hodín by malo dieťa spať v akom veku počas 24 hodín?

NOVORODENEC : 16-20 hodín spánku

Novorodenci sú "rekordmani" spánku. Spia tak dlho, koľko potrebuje ich mozog na zdravý vývoj. Bdieť vydržia maximálne dve hodinky a potom ich treba znovu uložiť.

UPOZORNENIE! Nefunguje to väčšinou tak, že bábätko je unavené a hneď vám zaspinká. Vtedy musíte nastúpiť vy a upokojiť ho čičíkaním, nosením, kolísaním, alebo dojčením.

Bábätko nepozná rozdiel medzi dňom a nocou, rozlišuje ich postupne a začína si vytvárať určitú pravidelnosť a to nielen v spánku, ale aj v papaní. Pozorujte si svoje bábätko čo potrebuje a snažte sa mu jeho potreby umožniť.

Pre pokojný spánok bábätka pomáhajú aj hračky s bielym šumom a tlkotom srdiečka.

blog spanok 2

DOJČA - vek 3 až 4 mesiace : 15-16 hodín spánku

V tomto veku sú babätka pripravené, aby prespali väčšinu noci. Zvyčajne si vyžadujú ranné zdriemnutie, dopoľudnajší spánok, popoľudňajší spánok a večerné zdriemnutie. 

Pre podporu dlhého nočného spánku sa snažte o to, aby dieťatko vnímalo veľký rozdiel medzi dňom a nocou.

Cez deň sa snažte byť spolu čo najviac vonku a ak ste doma, do bytu vpusťte čo najviac svetla. Cez deň sa s dieťatkom veľa rozprávajte, maznajte, hrajte, v noci veľmi nerozsvecujte svetlo a čo najviac obmedzte dlhodobejší kontakt.

Ak potrebujete v noci dieťatko dojčiť, urobte to najnutnejšie, nakŕmte ho, ale neprihovárajte sa mu, ani sa nemaznajte.

blog spanok 3

DOJČA - vek 6 mesiacov : 14-15 hodín spánku

Dojčatá sa väčšinou budia 4-6krát za noc. Veľa z nich zaspí okamžite, ale niektoré plačú dovtedy, kým ich nepríde utíšiť rodič nosením, kŕmením, maznaním, alebo prihovorením.

Väčšinou sa to stáva preto, lebo si zvykli zaspávať pri dojčení/fľaši, nosení, kolísaní a zrazu keď sa v noci zobudia samy plačú dovtedy, kým nepríde rodič a neutíši ich tak, ako sú zvyknuté.

Ako tento problém vyriešiť? Snažte sa uspávať dieťatko spôsobom, na ktorý vám najlepšie reaguje, ale položte ho do postieľky keď je ospalé, nie keď už spí. Je potrebné, aby zaregistrovalo, že spinká vo svojej postieľke, ale už nemalo dosť síl protestovať. Takto sa naučí zaspinkať samo.

blog spanok 4

DOJČA - vek 9 mesiacov až 1 rok : 14 hodín spánku

V tomto veku dieťaťa niekedy môže vzniknúť separačná úzkosť - strach z odlúčenia, čo môže spôsobiť, že vaše dieťatko sa bude pravidelne a často v noci budiť.

Takéto noci vás môžu vyčerpávať a preto obmedzte nočný kontakt na nevyhnutný čas a najnutnejšie úkony. Snažte sa vyhnúť tomu, aby ste dieťa v noci nosili a vyberali ho z postieľky častejšie ako je nutné. V tomto veku by nemalo byť dieťa v noci už hladné, maximálne sa môže stať, že je smädné, alebo len potrebuje vašu blízkosť.

 blog spanok 5

Dieťa - vek 18 mesiacov až 2 roky : 12-13 hodín spánku

Dieťa v tomto veku je nesmierne aktívne, plné energie a preto rodičia majú takéto dieťa problém uložiť na spánok. Jediné riešenie je dôsledný a pravidelný večerný rituál, cieľom bude upokojiť dieťatko a pripraviť ho na spánok.

Večerný spánkový rituál zahŕňa kúpeľ, krátku masáž pre upokojenie, napríklad počas utierania a prebaľovania dieťatka, oblečenie do pyžamka, dieťatko uložíte do postieľky spolu s obľúbeným maznáčikom, prečítate mu rozprávku, prípadne zaspievate pesničku a dáte božštek na dobrú noc.

blog spanok 7

DIEŤA - vek 3 až 5 rokov : 11 hodín spánku

Predškoláci sa často boja v noci z tmy, príšer pod posteľou či strašidiel za oknom. Neposmievajte sa ich starchu, nechcete, aby vám dieťatko prestalo dôverovať. Radšej pomôže svojmu dieťatku vyhnať spod postele všetky strašidielka.

Dieťatku môžete pomôcť aj tak, že mu necháte v izbe svietiť jemné nočné svetielko. Často pomôže, ak s ním bude v izbe spať napríklad súrodenec, alebo malé zvieratko.

blog spanok 8