Tipy pre pohodlné a bezpečné cestovanie s dieťaťom

Vaše bábätko ešte nemá ani pol roka a už ho čaká dlhá cesta na nákup, za babičkou, k doktorovi alebo napríklad na dovolenku. Ako zvládnuť prvú cestu autom, výlet na druhý koniec sveta či dovolenku v zahraničí?

Dobrou správou je, že čím je bábätko menšie, tým ľahšie sa s ním cestuje. Bábätka do 3 mesiacov často celú cestu prespia. Každé bábätko sa správa inak, preto záleží hlavne na ňom a na tom, na čo si ako rodičia trúfate. Ak sa náležite pripravíte, nemusíte sa cestovania báť.

Cestovanie väčšine detí nevadí, naopak môže posilniť ich obranyschopnosť. Bez ohľadu na to, aké sú rôzne názory, niekedy sa s bábätkom cestovať musí.

dopravne prostriedky 1

Tipy na bezpečnú a pohodovú jazdu s bábätkom v aute

1. Vždy používajte autosedačku

Trvajte na bezpečí a dieťatko posaďte do autosedačky, aj keď idete len na kúsok.

Náraz v rýchlosti 50km/h pre bábätko zodpovedá pádu z 10m výšky a je bohužiaľ smutnou istotou, že ho počas zrážky neudržíte v náručí :(.

Ak používate autosedačku typu "vajíčko", ktorá sa môže umiestniť aj na sedadlo spolujazdca, nezabudnite vypnúť airbag.

2. Dbajte na správnu veľkosť autosedačky

V priebehu toho, ako sa dieťatko vyvíja a rastie, potrebuje väčšiu a väčšiu autosedačku.

V autosedačke správnej veľkosti bude preňho cesta bezpečnejšia, ale aj pohodlnejšia. Do 15 mesiacov sa odporúča dieťatko voziť v autosedačke v protismere jazdy.

Staršie deti vozíme v smere jazdy, cesta je tak pohodlnejšia, pretože nebude stiesnené v malom priestore :).

dieta v sedacke

3. Ak je to možné, nejazdite sami

Aj  krátka 10min cesta sa môže zmeniť na horor, ak dieťaťu spadne počas jazdy hračka a začne plakať. Aj vodič  nie je dostatočne sústredený, je nebezpečný pre oboch.  Cesta s pomocníkom v aute prispieva k pohode všetkých okolo.

4. Ak cestujete sami, položte bábätko vedľa seba

Táto možnosť sa využíva hlavne pri autosedačkách typu "vajíčko", napríklad ak má bábätko čiapočku zhrnutú do očí a je dôvodom pre srdcervúci plač, viete ju jednou rukou ľahko napraviď bez nebezpečného otáčania sa dozadu.

5. Nastavte si správne zrkadlo

Ak posadíte bábätko na zadnú sedačku za spolujazdcom, nastavte si spätné zrkadlo tak, aby ste videli na autosedačku s vaším pokladom. Pre tento účel sa používajú prídavné spätné zrkadlá, ktoré si namontujete pod spätné zrkadlo vášho vozidla a druhé si namontujete na opierku hlavy sedadla pred vaše bábätko. Takto vidíte prevádzku, ale i vášho drobčeka. Je to drobnosť, ale jej opomenutie môže spôsobiť počas jazdy veľký stres.

spatne zrkadlo

6. Na cestu sa pripravte z predstihom

Do auta si nachystajte všetko, čo budete potrebovať deň vopred, takto budete pre samotnom nakladaní bábätka vo väčšej pohode. Niektoré veci môžete mať v aute stále, ako napríklad balíček vhlčených vreckoviek, náhradné plienky, deku, hračku pre bábätko.

TIP: Občas dajte bábätku novú hračku, ktorá baví dieťatko dlhšie ako tá známa, pretože si ju môže dlhšie skúmať. Najobľúbenejšiu hračku, alebo medvedíka na spanie je tiež dobré mať po ruke. Dávajte si pozor, aby hračka nebola tvrdá, alebo ostrá a v prípade tvrdšieho nárazu, či brzdenia dieťatko nezranila.

7. Chránič autosedadla

Veľmi vhodným doplnkom pod autosedačku je ochrana sedadla pod autosedačku. Takto sa vyhnete nežiadúcemu ošúchaniu, prípadne poškodeniu poťahu z eko-kože sedadla Vášho vozidla.

chranic autosedadla

8. Organizér na sedadlo

Ďaľším veľmi vhodným doplnkom na cestovanie je organizér na sedadlo. Používa sa pri starších detičkách, ktoré už sedia v smere jazdy. Do organizéra si môžete odložiť hračky, fľašky s nápojmi, niektoré majú možnosť vloženia tabletu, cez ktorý môžete dieťatku púšťať rozprávky, alebo obľúbené pesničky.

organizer na sedadlo

9. Spievajte alebo púšťajte obľúbenú hudbu

Ak premýšľate, ako zabaviť dieťatko v aute, okrem obľúbených hračiek zábavu zaistí CD alebo MP3 so známymi a obľúbenými pesničkami. Mamičkin spev je ešte lepší, pretože takto bábätko cíti Vašu prítomnosť.

10. Kúpte si nálepku na auto

Aby boli ostatní vodiči obozretní, kúpte si nálepku na auto. Takto budú pripravení na situácie, že napríklad nečakane zabrzdíte, alebo odbočíte na poslednú chvíľu. Nálepku si môžete sami vytlačiť, alebo nechať vyrobiť priamo s fotkou vášho bábätka :)

nalepka do auta

11. Postarajte sa o tepelnú pohodu

Pretože bábätká nemajú ešte poriadne vyvinutú termoreguláciu, treba zohľadniť aktuálne počasie. Prenastavenie klimatizácie, prípadne pohotovostná deka tento problém vyriešia. Treba si ale dávať pozor, aby dieťatko neofúklo.

12. Kúpte si slnečné clony

Bez ohľadu na to, aké je práve ročné obdobie, majte na oknách clony. Ak slniečko neočakávane vykukne priamo do očiek dieťatka, je často dôvodom k plaču a výsledkom je potom celková nepohoda v aute.

slnecna clona do auta

13. Majte pri sebe jedlo a pitie

Ak plánujete s dieťatkom dlhšiu trasu, nezabudnite na jedlo a pitie. Majte po ruke fľašu vody a malú desiatu pre seba i pre dieťa. 

14. Robte pravidelné pauzy

Na dlhších cestách robte pravidelné pauzy, aby ste si mohli dieťatko pokojne nadojčiť a prebaliť. Bábätko sa takto trošku aj ponaťahuje, pravdepodobne potom zaspí.

15. Jazdite, keď bábätko spinká

Cesty plánujte na dobu, kedy vaše bábätko zvyčajne spinká, všetko potom pôjde oveľa ľahšie a bez narušenia denného režimu

16. Bäbatko aj seba pohodlne oblečte

Oblečte sa pohodlne podľa aktuálnej teploty. Ak sa chystáte na svatbu, prípadne oslavu, bábätko prezlečte až na mieste.

babatko s kufrom

17. Buďte v pohode

Ako sa vraví, spokojná mamička rovná sa spokojné dieťatko. Cestu si vždy zariaďte tak, aby ste boli hlavne v pokoji.

18. Cestovanie lietadlom

Ani cestovanie lietadlom nie je prekážkou. Nemusíte sa obávať dlhých letov ani tlaku počas vzlietania a pristávania, dá sa to vyriešiť jednoducho - buď budete dieťatko dojčiť, alebo mu dáte cumlík. Uistite sa, či máte pri sebe všetko potrebné -  plienky, mlieko, jedlo, vodu, náhradné oblečenie, hračku a malú lekárničku prvej pomoci. Rodiny s deťmi majú prednosť pri boardingu a najmenší do 2 rokov cestujú väčšinou grátis.

cestovanie lietadlom

19. Cestovný kočík

Nech už cestujete akýmkoľvek dopravným prostriedkom, majte po ruke cestovný kočík. V  súčasnosti sú v ponuke cestovné kočíky do lietadla, ktoré si môžete vziať so sebou na palubu.

cestovny kocik

20. Cestovná postieľka

Ak plánujete dlhšiu dovolenku, nezabudnite na cestovnú postieľku v prípade, ak ju nemá hotel k dispozícii. Cestovná postieľka sa hodí aj v prípade prespinkania dieťatka napríklad u starých rodičov.

cestovna postielka

21. Čo mať po ruke v skratke

Nech už cestujete kamkoľvek, majte po ruke tašku s prehľadne uloženými vecami, ktoré vám na ceste poskytnú potrebný komfort:

cestovanie s babatkom

Prajeme vám s vaším drobčekom veľa šťastných kilometrov :)